Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az erdő ébredése
  2017-02-04 15:30:41, szombat
 
 

3














Fekete István: AZ ERDŐ ÉBREDÉSE









Amikor még Február fagyos csizmái kopognak a hegyeken, s az öregedő tél önmagáról dúdol jeges nótákat a fenyőknek, lent a völgyekben megpuhul a szélhordta avar, és a mezőkön bogarászó varjak felnéznek a felhőkre, hogy valahonnan délről nem hoztak-e valami üzenetet.

Mert ilyenkor már van valami a levegőben, amitől elcsendesedik a fák orgonája, figyelve kihúzzák magukat az öreg bükkök, és a som rügyeit úgy csiklandozza valami belülről, hogy már alig férnek a bőrükbe.

Esténként puha köd leng a patakok ágya felett, különös vajúdó párát lehel föld, amelytől megreszketnek az alvó lepkék bábbölcsőjükben, és álmosan fintorog a mókus meleg téli fészkében.

S ha felsüt a nap, nyújtózkodik az erdő. A fák korhadt ágakat dobnak le magukról, az utak kezdenek felszáradni, a szél a téli sziszegés helyett lágyabb suhogással fésüli az erdőt, s egy reggelen a bokrok alatt kinyitja ezer, fehér csillagszemét a hóvirág.

Hideg van még ilyenkor, s a hidegnek nincs más színe, csak a fehér. Utána jön a sárga, a kék, a lila, a rózsaszín és legvégül a nyár ragyogásában a pipacs égőpiros lángolása. De ez messze van még. Az erdő, a nap most még nem tud kis cselédeinek sem színt ,sem illatot adni.

De nem is kell. A természet éledése lassú és lágy, mint a simogató anyai kéz. Nem melegedik fel egyszerre, mert ez elpusztítana mindent, hiszen a fák magukban hordják még a téli dermedést, az állatok magukon a téli bundát, és tehetnek molyzsákba, mint az emberek.

Rendre, rendre: sorjában.


A fehér szín után jön a sárga, a hóvirág után a déli domboldalakon, mintha maga a kén virágzott volna ki, szinte nevetnek a sombokrok sárga csokrai, alattuk pedig a tavaszi kankalin majdnem ugyanolyan színű kis virágai.
És ha felsüt a nap, az öregerdő mélyén, mintha a tavasz orgonája szólalna meg, búgni kezd az első vándor, távoli tájak fészekrakó üzenetét hirdetve: búgni kezd a vadgalamb.

Lágy ez a hang; nem kiált, nem harsog, nem rikolt, csak szétfolyik, mint a sóhajtás, és meghallja mindenki.

A mókusok kidörgölik szemükből az álmot, a harkály elhallgat értelmetlen kopogtatásával a beteg fák mellkasán, a patak száradó partján vidáman futkos a barázdabillegető - aki szintén most érkezett külországi útjáról -, a földben megmozdulnak a giliszták és egyéb dermedt férgek, a hangyabolyban akkora a sürgés-forgás, mintha vásárra készülnének, a tavak hideg téli kékje meleg barnára válik, s a halak megmozdulnak iszapágyukban, ahová még októberben feküdtek; a napsütötte erdő felett reszketni kezd a levegő, melynek érintésétől elindulnak a nedvek a fákban, és az alvó rügyek duzzadtan lesznek, mint az élet ígérete.

És ekkor megjelenik a harmadik szín az erdőn: a kék. Még csak itt-ott elbújva a bokrok meleg szoknyája alatt, de körülötte édes illat omlik a földre, és szerényen szétnéz kék szemével a tavaszodó világban: az ibolya. Illatát aztán elkapja a szél, játszik vele, meghordozza a csalitokban, az öregerdőben, hol néma odvakban vadméhek aludtak eddig, de most a meleg illattól megzendül az odú, és álmos tántorgással kirepülnek az első méhek.

Búg galamb, dongnak a méhek, esténként óvatosan megszólal már a feketerigó, és fuvolájára kipattan a füzek ezüst barkája; de meghallják a denevérek is, s amikor vadászházak kéményéből, öreg odvakból apró árnyak szállnak ki némán, mint a titkos gondolat, hogy van-e már élelem odakint, repkednek-e az éji bogarak. Hát bizony nemigen repkednek még, de helyettük ugyanolyan lágy szárnyalással pisszegve-kurrogva nászrepülésben van a szalonkák népe.

Hallgat az erdő - hiszen fel sem ébredt még igazán --, csak a szalonkák űzik egymást vak szerelemben, és az erdők lila árnyékából lángpenge vág az ég felé, dörren a puska, s a vándor lovagok vére rácseppen a hóvirágok fehér arcára.

Aztán elhallgat minden, csak a bagoly jár nesztelen szárnyalással, felemel egy-egy egérkét, és viszi haza az odvába, mert neki ilyenkor már tojásai vannak, s az asszonynak is kell valamit enni, ugyebár.
Eközben múlnak a napok.



Eltűnik a hóvirág, megfakul az ibolya, a fűz barkái helyett leveleit suhogtatja már a szél, és hozzák, egyre hozzák a tavaszt az érkező vándorok. A dél végtelen ege elküldi a pintyet, a csízt, az éneklő rigót, és mindenki hozza magával a kis hangszerszámát, ki a fuvoláját, ki a citeráját. Minden reggel fényesebb a nap, és minden reggel jobban tele van muzsikával az erdő.

A nyír már zöldben pompázik, az utakat benőtte a fű, a vágásokban mérgesen ágaskodik a csalán, és száll a dal, mámorba hanyatlik a szerelem, készülnek a fészkek, millió új élet lüktet a csírák és szívek mélyén, és egy reggelen fehér nászruhájukban esküvőre hívják az erdei népeket a vadcseresznyefák.
Az öreg tölgyek, vén bükkök, szijas szilfák és mogorva körtefák nehezen öltöznek, nehezen ébrednek, de az esküvőről, a nász ébredéséről elmaradni nem illik.

Felsült a nap, vadcseresznyefák virágkoronája kitárja millió kelyhét az áldó nap felé, és a méhek lakodalmas népe zengeni kezd a szerelem, az élet, a tavasz orgonáján.

Csupa napfény az erdő, csupa égig szálló dal. Nem alszik már senki, és vándorló kis bárányfelhők megállnak az égen hallgatódzni, bár ők nem hivatalosak a lakodalomba.

A gyalogúton öreg róka ballag. Kopott vén szuka; szájában nagy liba, mely eddig az erdész tulajdonának vallotta magát. A róka leteszi a nehéz libát, és mérgesen rázza ki füléből a lakodalmi lármát.

,,Megbolondultak ezek? - gondolja. - Majd megbánják! Én is vén fejemmel... nyolc kölyök, én is így kezdtem, aztán most nekem jut majd legkevesebb ebből a szép libából!"

Sóhajt még egyet, és ballag tovább. De odafent senki nem vette észre a rókát. Áll a nász, az erdő felébredt.







Az erdő éneke

Link



Erdők Hangjai - Relaxation

Link



Az erdő fohásza

Link



Amikor még február fagyos csizmái ...



A mezőkön bogarászó...



A fák korhadt ágakat dobnak le ...



Egy reggelen a bokrok alatt ...



A fehér szín után jön a ...



És ekkor megjelenik a harmadik szín, a ...



Még csak itt-ott elbújva ...



Álmos tántorgással ...














 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
Címkék: vadcseresznyefák, barázdabillegető, bábbölcsőjükben, hangszerszámát, megbolondultak, kopogtatásával, nászruhájukban, nászrepülésben, szárnyalással, iszapágyukban, megreszketnek, elcsendesedik, csillagszemét, virágkoronája, hangyabolyban, domboldalakon, ragyogásában, csiklandozza, megmozdulnak, tulajdonának, hallgatódzni, bárányfelhők, nyújtózkodik, tántorgással, elpusztítana, hivatalosak, lakodalomba, meghordozza, ébredéséről, cselédeinek, szerelemben, legkevesebb, érintésétől, készülnének, csalitokban, értelmetlen, völgyekben megpuhul, szélhordta avar, mezőkön bogarászó, öreg bükkök, patakok ágya, alvó lepkék, mókus meleg, utak kezdenek, téli sziszegés, bokrok alatt, hidegnek nincs, nyár ragyogásában, pipacs égőpiros, természet éledése, simogató anyai, téli dermedést, Fekete István, ERDŐ ÉBREDÉSE, Erdők Hangjai,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Föld napja április 22  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  A keserű igazság  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Palóc Grand Canyon  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Szép Ernő - Virágzó akácfák  A hét szűk esztendő  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Az elfogadásnak...  Ahogy emelkedik a rezgés...  Jó éjszakát  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Kellemes esti időtöltést  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Sokkal bölcsebb a természet,  Az embernek a társa: hiányzik.  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Vannak arcok  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Gondolatok az életről és szere...  Semmit ne higgy el  Mosolyogtál már ma?  Két tekintet van  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Föld napja április 22  S a dalok tanulsága  Aki szeret, annak senki sem id...  Gaál Viktor gondolata  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Föld napja április 22  Paul David Tripp Április 26  Zilahy Lajos gondolata  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Föld napja április 22  S a dalok tanulsága  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  A keserű igazság  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó éjszakát  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György nap 
Bejegyzés Címkék
völgyekben megpuhul, szélhordta avar, mezőkön bogarászó, öreg bükkök, patakok ágya, alvó lepkék, mókus meleg, utak kezdenek, téli sziszegés, bokrok alatt, hidegnek nincs, nyár ragyogásában, pipacs égőpiros, természet éledése, simogató anyai, téli dermedést, állatok magukon, téli bundát, fehér szín, hóvirág után, déli domboldalakon, sombokrok sárga, tavaszi kankalin, öregerdő mélyén, tavasz orgonája, első vándor, mókusok kidörgölik, harkály elhallgat, patak száradó, barázdabillegető &#8211, földben megmozdulnak, hangyabolyban akkora, tavak hideg, halak megmozdulnak, napsütötte erdő, alvó rügyek, élet ígérete, harmadik szín, bokrok meleg, tavaszodó világban, meleg illattól, első méhek, füzek ezüst, titkos gondolat, szalonkák népe, erdő &#8211, szalonkák űzik, erdők lila, vándor lovagok, hóvirágok fehér, érkező vándorok, éneklő rigót, utakat benőtte, vágásokban mérgesen, reggelen fehér, erdei népeket, öreg tölgyek, nász ébredéséről, méhek lakodalmas, tavasz orgonáján, égen hallgatódzni, gyalogúton öreg, erdész tulajdonának, róka leteszi, nehéz libát, lakodalmi lármát, szép libából, erdő felébredt, erdő éneke, erdő fohásza, vadcseresznyefák, barázdabillegető, bábbölcsőjükben, hangszerszámát, megbolondultak, kopogtatásával, nászruhájukban, nászrepülésben, szárnyalással, iszapágyukban, megreszketnek, elcsendesedik, csillagszemét, virágkoronája, hangyabolyban, domboldalakon, ragyogásában, csiklandozza, megmozdulnak, tulajdonának, hallgatódzni, bárányfelhők, nyújtózkodik, tántorgással, elpusztítana, hivatalosak, lakodalomba, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6856
  • e Hét: 26675
  • e Hónap: 66496
  • e Év: 244371
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.